Alliantie om meerdere mRNA-therapieën te ontwikkelen in dermatologie

Etherna sluit een alliantie met Almirall om meerdere therapieën op basis van mRNA te onderzoeken en te ontwikkelen in de medische dermatologie. De focus van het partnerschap ligt op therapieën voor ernstige huidziekten, waaronder niet-melanoom huidkanker.

De samenwerking bundelt etherna's gepatenteerde technologie op het vlak van mRNA en lipide nanopartikels (LNP) met Almirall's expertise in de dermatologie.
 
Naast betalingen bij opstart (upfront) en voor toegang tot de technologie, voorziet het partnerschap ook nog voor €300 miljoen aan betalingen om ontwikkelings- en commerciële mijlpalen te bereiken, en gefaseerde royalty’s waarvoor etherna in aanmerking komt.

De aflevering (delivery) van mRNA dat met LNP is gevormd, zorgt voor transiënte en lokale ‘vertaling’ (translation) van therapeutische eiwitten. Dat biedt een ongekende flexibiliteit en een unieke opportuniteit om meerdere therapeutisch actieve componenten in één behandeling te encoderen.

Etherna en Almirall zullen samenwerken aan de onderzoeksactiviteiten, terwijl Almirall de klinische ontwikkeling en commercialisering zal leiden. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal etherna vooruitbetalingen en betalingen voor toegang tot technologie ontvangen. Daarnaast komt etherna in aanmerking voor aanvullende betalingen wanneer bepaalde ontwikkelings- en commerciële mijlpalen met succes worden behaald. Deze betalingen kunnen meer dan €300 miljoen bedragen, afhankelijk van de lancering en het commerciële succes van meerdere producten. Daarenboven kan etherna in aanmerking komen voor gestaffelde royalty's op basis van toekomstige wereldwijde verkopen. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.